Handig om te weten voordat je gaat trouwen

Een huwelijk is hard werken, trouwen lost niet al je problemen op en het biedt geen garantie voor een gelukkige toekomst. We spraken met enkele inmiddels gescheiden vrouwen over wat zij hadden willen weten voordat ze in het huwelijksbootje stapten.

Huwelijk is hard werken

Eén van de vrouwen vindt dat jonge vrouwen beter moeten worden geïnformeerd over wat een huwelijk inhoudt. Ze is zelf nog maar 24 en nu al gescheiden. “De meeste mensen denken dat er ergens een charmante prins rondloopt en dat je samen in een prachtig huisje aan de rand van het bos met een stralend wit hekje gaat wonen. Dat is niet zo. Een huwelijk is niet altijd leuk en makkelijk, je moet weten hoe je gezond kunt communiceren en ruzie kunt maken. Het is moeilijk om in de toekomst te kijken als je jong bent, maar het is naïef om te denken dat het altijd maar goed gaat en vanzelf allemaal in orde komt.”
Leer iemand écht kennen

Melissa (31) geeft als tip: leer iemand echt goed kennen. Door en door. Zij trouwde met haar vriend en kwam er na zeven jaar huwelijk achter dat ze hem eigenlijk helemaal niet kende. Ze negeerde bepaalde dingen die ze gewoon niet wilde zien of weten en kwam uiteindelijk na een lange tijd tot de schokkende realisatie dat ze getrouwd was met een vreemde. “Neem de tijd om elkaar te leren kennen, trouw niet te snel, ook al voelt het in het begin nog zo goed. Anders is het gewoon zonde van je tijd.”

Vooruit kijken in de toekomst

Niemand kan vooruit kijken in de toekomst (konden we dat maar), maar je kunt wel ongeveer een voorspelling maken en kiezen welke kant je uit wil gaan. Als je verliefd bent, ben je vooral bezig met elkaar en niet met de toekomst. Hoe goed het ook voelt op dit moment, ooit is de verliefdheid over. En hoe ga je dan met elkaar om? Hou je dan van elkaar? Kunnen jullie elkaar steunen in moeilijke momenten? Blijven jullie elkaar leuk vinden? Allemaal lastige vragen die je moeilijk kunt beantwoorden, maar je kunt wel je best ervoor doen. En dat is het geheim van een goed huwelijk: het kost werk, maar het levert je heel veel op!

Geschreven door Sanne van Bortel @Trouwen.nl